Läser du danska? En ny bok om Aksel Schiøtz

Henrik Engelbrecht
”Aksel Schiøtz – den danske sanger”.

Forlaget henrikengelbrecht.dk

AV NILS-GÖRAN OLVE

Det är en sorglig historia. En försenad, efterlängtad och abrupt avbruten världskarriär. Det glömmer vi dock när vi lyssnar på hans inspelningar: tio välfyllda cd från åren före operationen 1946 (Danacord DACOCD 451/60).

Fortsätt läsa ”Läser du danska? En ny bok om Aksel Schiøtz”

Årstafrun går på konsert

Av Göran Tegnér

Märta Helena Reenstierna, som eftervärlden kommit att kalla ”Årstafrun”, skrev från 1793 till 1839 dagböcker om livet på Årsta gård, om familjen, om fester, besök av gäster, resor in till Stockholm, teater- och konsertbesök, försäljning av gårdens produkter, problem med pigor och drängar. Hon slutade först när hon blivit blind.

Fortsätt läsa ”Årstafrun går på konsert”

Hon var först och hon var envis

Elfrida Andrée och hennes pianotrio nr 2 i g-moll (Wikimedia Commons)

Av Jan Silverudd

Musikaliska pärlor på Youtube. Elfrida Andrée (1841 – 1929) var först; första kvinnliga telegrafisten i Sverige (1865), första kvinnliga examinerade organisten (1857) och tio år senare enhälligt vald till domkyrkoorganist i Göteborg – den första i Europa. Det kanske blir lättare att förstå vilken pionjär hon var när man får veta att det tog 120 år innan någon annan kvinna blev domkyrkoorganist i Sverige (Kerstin Ek i Skara domkyrka).

Fortsätt läsa ”Hon var först och hon var envis”

Två sånger av Rebecca Clarke

Rebecca Clarke. Public domain

Av Astrid Haugland

“Tyger! Tyger! burning bright, In the forests of the night”

Musikaliska pärlor på Youtube. Rebecca Clarke var född och uppvuxen i England med amerikansk far och tysk mor. Föräldrarna var amatörmusiker och insisterade på att barnen skulle lära sig att spela ett instrument. Barndomen präglades också av att pappan i perioder kunde vara både hård och brutal.

År 1908 påbörjade Clarke en utbildning i komposition vid Royal College of Music som en av Sir Charles Stanfords första kvinnliga studenter.

Fortsätt läsa ”Två sånger av Rebecca Clarke”

Chaim Harry Heine, Robert Schumann och ”Dichterliebe”

Av Astrid Haugland

Die Rose, die Lilie, die Taube, die Sonne,
Die liebt’ ich einst alle in Liebeswonne.

Musikaliska pärlor på Youtube. Vi känner honom som den tyske diktaren Heinrich Heine men det var först 1825 i samband med att han konverterade från judendom till protestantismen som han tog namnet Christian Johann Heinrich Heine. Han var då 28 år och hade just blivit promoverad till doktor i juridik efter studier i Bonn, Göttingen och Berlin, trots att han i Göttingen hade utmanat en studiekamrat på en pistolduell och blivit avstängd från studierna under ett halvår.

Fortsätt läsa ”Chaim Harry Heine, Robert Schumann och ”Dichterliebe””