Först publicerad i Nya Ludvika Tidning lördag 12 november 1994 i samband med folkomröstningen om EU-medlemskap.
TEXT: Ingemar Schmidt-Lagerholm
Men också en väsentlig då tyskspråkig del av det som nu är EU:s kärna kom just genom westfaliska freden till Sveriges allierade, nämligen till Frankrike.
Låt oss nu inte spekulera över huruvida detta fredsslut med svensk hjälp sådde det onda fröet till 1900-talets världskrig. Området kallas på tysksvenska Elsass-Lothringen och blir ofta missbenämnt på kartor, eftersom den sydöstligare delen Elsass (fr. Alsace) får bokstäverna till den nordvästligare delen Lothringen (fr. Lorraine) tryckta över sin nejd.
Kartans årttalsstatus torde vara 1920. Drygt 70 bilkilometer söder om Strassbourg ligger i dagsläget på franska sidan Colmar med ett syfilissjukhus från 1500- talet och det berömda ‘Isenheimer Altar’. När Columbus med europeiska ‘conquistadorer’ drog iväg för att erövra Sydamerika tog återvändare med sig könssjukdomen syfilis från Amerika till Europa. Conquistadorerna blev nu legosoldater framför allt i gränsområden mellan nuvarande Tyskland, Frankrike och Italien, något som berörs i Verdis opera Rigoletto. I ‘väntan’ på fjärde syfilisfasens utbrott kunde dessa konkvistadorer/legosoldater växelvårdas just i Colmar. “Isenheimer Altar” genom sin utformning av Matthias Grünewald på 1500-talet är berömt även i samband med operan ‘Mathis der Maler’ (1932) av Paul Hindemith.
Elsass-Lothringen hade förvaltats förstrött av Frankrike i drygt två sekler, då folkspråk inte var något väsentligt för centralstyret.
Järnmalmsfyndigheterna ansåg man ha försumbart värde pga. den höga fosforhalten. År 1871 blev det ännu till övervägande delen tyskspråkiga området nästan bokstavligen kejsarkronan i Bismarcks tyska enhetsverk. Med tysk teknologi utvecklades nu snabbt metoder att effektivt dubbelt nyttiggöra den fosforrika malmen – samma metoder som för övrigt gav förutsättningarna för Grängesbergs storhetstid.
Enkelt för Hitler
Den franska bitterheten stegrades i ett accelerando fram till första världskriget, och det kanske viktigaste franska krigsmålet blev att återerövra Alsace-Lorraine.
Det lyckades och den åtrådda juvelen inkapslades under mellankrigstiden i den famösa och strategiskt misslyckade Maginot-linjen.
När Hitler kom 1940 var det inte svårt att germanisera det som blott en generation hade varit utom tyskt räckhåll.
Att kolgruvorna i tyska Ruhrområdet och järntillgångarna i Frankrike och Belgien inte skall skiljas åt av ekonomiska gränser blev det fundament som EU ännu står stadigt på. England låtsades med god min i början vara ointresserat.
För Österrike gällde ända fram till Sovjetunionens fall år 1991 i praktiken ett ingalunda negligerbart förbud att i någon som helst form ekonomiskt ansluta sig till Tyskland.
I det läget vid 1950-talets mitt blev det intressant för de nu så rumphuggna EES-staterna att bilda ett Efta i periferin runt om Montanunionen, således med nödtvunget negativa snarare än positiva förtecken.
Här finns som jag ser det ett av de viktigaste argumenten för jasidan. Ty den senaste historiska utvecklingen har ändrat alla förutsättningar. EES-avtalet är inget annat än en temporär kompromiss.
Erfarenheten visar också att nordiska länder inte finner fram till ett effektivt allsidigt samarbete på egen hand. Låt mig ta två blott alltför tydliga exempel.
Den svensk-norska unionen 1814 – 1905 var i total motsats till EU en med våld framtvingad politisk förening med många ekonomiska ofullkomligheter.
Mellanrikslagen
Myntkonventionen av år 1875 som införde kronor och öre med lika värde i Danmark, Sverige och Norge – Finland var då en del av tsarryssland – skulle underlätta handeln.
Tullgemenskap avsågs men hade många undantag. Sverige kunde inte acceptera en relativt ringa olaglig smuggling av billig världsmarknadsspannmål över kölen.
Därför sade Sverige år 1897 definitivt upp den så kallade Mellanrikslagen. Detta blev ett svårt slag för begynnande norsk textilindustri som hade etablerat sig på svensk marknad. Onödigt att framhålla hur detta påskyndade Norges väg ut ur unionen med Sverige.
Mitt andra exempel är det nordiska försvarsförbundets misslyckande år 1948. Trots skepsis mot Sverige fanns stort intresse i Danmark och Finland, medan Norge var delat mellan Nato och Norden.
Huruvida Sovjetunionens utspel mot Finland för den bilaterala så kallade vänskaps- och biståndspakten var verkligt skäl eller bara förevändning för Norge att ta Danmark med sig in i Natos famn torde kunna diskuteras.
Miljöbomber
Ett enbart nordiskt försvarssamarbete har aldrig kunnat förverkligas. Och numera vet vi att Sverige på ett mycket smart sätt i realiteten också gick med i Nato.
Ett aldrig så reaktionärt och revanschistiskt Ryssland skulle inte ha något annat val än att acceptera oss som en stark del av en ganska oövervinnerlig Europeisk Union. Norrmännen skulle lätt kunna avvisa fräcka ryska paramilitära försök att fiska ut Barentshavet.
Vad vore inte samlade nordiska resurser mot de tickande miljöbomberna i öst – inte minst mot den redan halvfärdiga stora kloakdammen i Finska viken från Petersburg ända till Kronstadt.
Men för min JA-röst räcker det egentligen att Sveriges betingelser i EU knappast blir dåliga.
Det öppnar sig en unik chans för de närbesläktade nordiska länderna att finna vägen till varandra. Att Danmarks erfarenhet, Norges energi, Sveriges demografi och Finlands gränslidande kan etablera sig som ett framgångsrikt block inom EU – ekonomiskt, politiskt och med gemensamma bidrag till det militära skyddet.
Kanske kommer de kulturella vinster som alltid har legat så nära men aldrig riktigt har velat sig. Kanske kommer ett spontant folkligt och oavvisligt krav på att vi skall ha lätta möjligheter att se varandras seriösa TV-utbud.
Ersätt TV3, TV4 och så vidare i svenska hem med Danmarks, Norges och Finlands huvudprogram samt vice versa.
Och vi skulle få substantiella samtalsämnen och mindre språksvårigheter när vi verkligen träffar och umgås med dessa våra gamla grannar.
Ingemar Schmidt-Lagerholm
1994 var jag regelbunden kulturmedarbetare i DalaDemokraten, såsom jag tidigare hade varit i Arbetet (Malmö) och VLT (Västerås) med över tid åtskilligt mer än tusen publicerade bidrag. Villy Bergström placerade mig ofta på DalaDemokratens sida två nedanför en egen artikel.
Men nu kom en fråga. Skulle jag idag ha skrivit om EU i samma anda som jag gjorde 1994?
NEJ. Som stort negativt förhållande skulle jag ha förfasat mig särskilt över Salvini och Lega i Italien. Och måhända förgäves försökt analysera. Som liten obekväm förtretlighet skulle jag ha anfört att den tydliga bokstaven T till höger på taxibilars gula nummerskylt nu enligt EU-direktiv måste avlägsnas. Vilket ’förstås’ även gäller för Norge. Majestätiskt oansvarigt utan inflytande i EU. Men måste i detalj följa varje struntbestämmelse.
Ingemar